Az előző cikkünkben a pupilla legérdekesebb tulajdonságait mutattuk be, most az íriszt vizsgáljuk meg azaz a szemszínünket. A szemed színét a benne található festékanyag mennyisége határozza meg.

Tudtad? Az írisz, a görög mitológiában a szivárvány istennője és az istenek hírnöke.

Szemszín öröklődése

Szemünk színe DNS-ünkbe van kódolva, amit két kromoszóma határoz meg. Öröklődés során egyiket az anyától, másikat az apától örököljük. Az embereknél 6 szemszín típus van: kék, barna, zöld, szürke, arany, albínó. A barna szín alapvetően domináns szemszín, ha valamelyik szülő barna szemű akkor nagy valószínűséggel a gyermek szemszíne is barna lesz. Ennek valószínűleg az az oka, hogy eredetileg minden embernek barna színű szeme volt, a többi szín csupán mutáció eredménye.

Sok macskatulajdonos tudja, hogy az újszülött cicák szeme gyakran kék, azonban a szemük színe felnőtt korukra megváltozhat. Az európai babák többsége is kék színű szemmel születik meg, azonban a végleges, öröklött szemszín csak kétéves kor körül alakul ki. A lenti képről leolvashatod, hogy különböző szemszínű pároknál hogyan alakul majd a gyermekük szemszíne.

Szemszín és a személyiség

A köztudatban él néhány hiedelem, mint például az egyes szemszínűek kalandvágyóak vagy megbízhatóak. Ezeket cáfolni-megerősíteni nem akarjuk. Azonban tudományos vizsgálatok alapján készültek olyan felmérések, amiben az írisz sugárirányú és a körkörös mintázatait és a lelki alkatú összefüggését vizsgálta meg. A kutatás során megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek a pupillától távolabb eső hosszabb, körkörös minták figyelhetőek meg a személyiségük impulzívabb, vérmesebbek. A kevesebb sugárirányú mintázatú írisznél arra a következetésre jutottak az egyénnél a személyiség pozitív életfelfogás, meleg, gyengéd, bizalomgerjesztő személyiség volt, pozitív érzelmekkel.

Melyik szemszín a legelterjedtebb?

Valószínűleg már sejted, a barna szemszín az, ami a legelterjedtebb a Földön. Ázsiában és Afrikában a legelterjedtebb.

Melyik a legritkább szemszín?

A tiszta zöld a legritkábban előforduló szemszín a világon. Sokan úgy gondolják, hogy a kékhez áll közel, ami azonban téves, mert a barnához. A barna szemszínnek a kisebb pigmentáció változata. Az embereknek csupán a 2 százaléka büszkélkedhet vele.

Heterokrómia

A heterokrómia egy olyan ritka szemmutáció, ami a két szem színének eltérését eredményezi. A szemszínhez hasonlóan a heterokrómia is genetikailag örökletes jegy. Egyaránt előfordul embereknél és állatoknál is. Ez első ránézésre rendkívül különlegessé teszi az emberek tekintetét. Ha azonban a szem színében hirtelen következik be változás, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.