A színtévesztést aránylag ritkán diagnosztizálják. Sok színtévesztő ezt nem is tudja magáról, hiszen sohasem látta a körülötte levő világot a valódi színeiben.

A Samsung egy magyar kutatócsoport – Colorlite – módszerét felhasználva készítette el a legújabb okos tévés fejlesztését, ami színtévesztő emberek millióinak segíthet. A SeeColors mobilalkalmazás meghatározza a színtévesztés típusát és mértékét, ezután a Samsung okos tévéje újrakalibrálja a színeket a színtévesztő néző képernyőjén.

A világon csaknem 300 millió, Magyarországon közel fél millió ember színtévesztő. Ők a teljes színskálának csak egy bizonyos részét látják, így nehezebben tesznek köztük különbséget. A színtévesztés gyakori látási rendellenesség, a férfiak 8, a nők fél-1 százalékát érinti. A nem megfelelő színlátás miatt kieső információ lassíthatja az észlelést, késlelteti a reakcióidőt és megnehezíti a döntéshozatalt, így ez a színtévesztők életminőségére is hat.

A Samsung és a Colorlite közösen dolgoztak a mobilalkalmazáson a Tizen-alapú SmartTv-k összehangolásán. Az alkalmazás a telefonos szemvizsgálat alapján kalibrálja be a képernyő színeit, így a színtévesztő felhasználó korábban sohasem tapasztalt minőségű képet lát.

A #SeeColors alkalmazáspár jelenleg Samsung bizonyos termékein érhetőek el. A teszt kitöltése után, az eredménynek megfelelően a TV színei is újrakalibrálhatók.

Forrás: Diop magazin